Türkçe Yeterlik Sınavı(TYS), Türkçeyi yabancı ya da ikinci dil olarak öğrenen bireylerin okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerini ölçmek üzere, “Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Metni”nde belirlenen yeterlik tanımları doğrultusunda Yunus Emre Enstitüsü tarafından geliştirilen, 2013 yılından bu yana uluslararası ölçekte yılda üç defa Türkiye’de ve Yunus Emre Enstitülerinin bulunduğu tüm ülkelerde eş zamanlı uygulanan bir dil yeterlik sınavıdır.

TYS, yabancı öğrencilerin Türkiye’ye ilgisini artırmakla birlikte söz konusu öğrencilerin iş ve eğitim başvurularının kabulünü kolaylaştırması ve daha sağlam bir düzlemde değerlendirilmesi açısından büyük önem arz etmektedir.

Türkçenin uluslararası geçerliliğe sahip standart sınavı olan TYS ile yurt dışında Türkçe öğreten farklı kurumlardaki öğretimin de standartlaştırılması amaçlanmaktadır.

Halen kağıt tabanlı olarak uygulanan ancak daha sonra çevrimiçi (online) sınav uygulamasıyla da gerçekleştirilecek TYS’de adayların okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerindeki yeterlilikleri ölçülmektedir.

Sınav üç oturumda gerçekleşmektedir. Okuma ve Dinleme bölümleri 1. oturumda; Yazma bölümü 2. oturumda; Konuşma (Bağımsız Konuşma ve Karşılıklı Konuşma) bölümü 3. oturumda yapılmaktadır. 1. oturum; Okuma 60, Dinleme 45 olmak üzere 105 dakika; 2. oturum Yazma-1 20, Yazma-2 40 olmak üzere 60 dakika; 3. oturum Bağımsız Konuşma 5, Karşılıklı konuşma 10 olmak üzere, toplam 15 dakikadır. Sınavın tamamı, 180 dakika sürmektedir.

Sınavda, başarılı olan adaylara B2, C1, C2 düzeylerinde Türkçe Yeterlik Belgesi verilmektedir. Türkçe Yeterlik Belgesi’ne sahip olan adaylar, Türkiye’de herhangi bir kurumda okuma hakkı kazandıklarında Türkçe hazırlık sınıfı okumaktan muaf tutulmaktadırlar. Ayrıca Türkçe rehberlik veya tercümanlık yapmak isteyen yabancılardan da Türkçe Yeterlik Belgesi istenmektedir.

Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Metnine uygun olarak Enstitü tarafından geliştirilen TYS yılda üç defa yurt dışında Yunus Emre Enstitüleri’nin bulunduğu ülkelerde ve Ankara’da düzenlendiği vurgulanarak, bir sonraki sınav uygulama tarihinin 28 Temmuz 2018’de yapılacağı belirtilmekte olup, başvuru tarihlerinin 18 Haziran – 13 Temmuz 2018 olarak belirlendiği ifade edilmektedir.

TYS ile ilgili ayrıntılı bilgiye tys.yee.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.